Kerajaan Banjar Virtual

Kada Ulun Biarakan Budaya Banjar Hilang di Dunia

Iklan Bioskop dan Dealer Vespa Tahun 70-an di Banjarmasin

Posted by Anak Sultan pada Maret 9, 2007

 

iklanbioskop.jpg

Iklan Bioskop Bandjarmasin. Film Price For One Night. Ujarnya film tentang sex education pang tapi kada tahu am lah hehehehe….ini iklan sebelum zaman studio 21 buka.

iklanvespa1.jpg

Iklan zaman Vespa masih dipakai sebagian besar penduduk Banjarmasin. Pantja Motors saat itu merupakan dealer resmi Vespa di Banjarmasin.

9 Tanggapan to “Iklan Bioskop dan Dealer Vespa Tahun 70-an di Banjarmasin”

  1. Ari said

    hmm… filmnya tu tampak mencurigakan lah, pinda cabul lalu, hahaha…

    tapi bahasa iklannya halus, jarnya sex education jar.hehehe

  2. vespa13 said

    bapak punya vespa
    kalo punya sama dengan saya
    saya juga punya🙂

  3. luxy said

    jual vespa th 51 orisinil siapa cepat dia dapat harga 25 jt

  4. albastari said

    Sakuti bujur gambar bahari naam dadaha

  5. kren……………..
    napa tidak dari dulu aku buka nih blog…..

    sukur ae, tarnyata masih ada Z nang paduli wan urang banua saurang, masih hakun meharum kan nama banajrmasin di kancah dunia maya….
    dari aku terima kasih atas nam warga banjar indah permai……

    terus pertahan kan, dan dikuat hakan semangat untuk memajukan budaya kita banjar, supaya urang² nag laen tahu, oOo ini jer lah banjar tuh…..
    lwan ingat pesan sultan kita sultan adam nang agung, kita jaga sidin kada ridho mun tanah banjar ni di jajak urang laen……

  6. noor achmadi said

    Ulun terus terang gak sengaja buka blog ini.Ulun sangat terharu karena ulun pernah bertugas di kabupaten Tapin selama lebih kurang 3 tahun.Maaf,ulun udah gak bisa bahasa banjar lagi,terus terang lupa,tapi banyak sekali kenangan indah tentang budaya,tradisi,adat istiadatnya.Kalau ada waktu,insyaallah ulun akan bernostalgia di Tapin.Dulu ulun bertugas di Puskesmas Margasari.Ulun ingin naik klotok menyusuri sungai margasari,spt waktu dulu sekitar tahun 1988,kadang2 dikerumah pasien malam2.Ulun sangat menikmatinya…….

  7. Puji H said

    mantap banar nah blognya, asli ulun jadi ingat atawa kaganangannah lawan rumah ulun di banjar. wayah ini ulun lagi kuliah di malang(Brawijaya University), ni kisahnya kada sengaja pang tabuka tapi ayu ja kaena pasti ulun bukai tarus pang. umpat batakun pang nang manulis/ampun blog ni siapa…?
    munya kawa ulun minta tulis akan pang resep-resep masakan banjar nangkaya masakan masak habang, soto banjar. nyaman kaena ulun kawa maulah sorang dikos-an. asli disini masakannya padas2 ulun z wayah-wayah kada tahan lawan masakannnya rancakai jua baheraan tamakan masakan banjar, tapi kadada pilihan lain tapaksaai mamakan masakan nang padas2.hehe…….
    akhir kata ulun ucap akan banyak-banyak tarima kasih gasan pian, “Save Our Banjar culture”

  8. ayohak..ngapaan di olah! salam pang keseluruh kekawan banjarku..Hidup Banjar.
    Suksess adanya.

  9. Jayandi said

    Aku satuju banget nah ikam nang banyak tahu mengenai tanah leluhur kita ini coba dilestarikan jangan sampai anak cucu kita kada tahu lawan lawan daerahnya sorangan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: