Kerajaan Banjar Virtual

Kada Ulun Biarakan Budaya Banjar Hilang di Dunia

Anak Sultan Kawin

Posted by Anak Sultan pada April 27, 2007

Berikut sedikit dokumentasi dari walimah perkawinan Anak Sultan, ditujukan untuk seluruh teman-teman dan senior-senior yang sudah bersedia hati melawat ke dalam Kerajaan Banjar Virtual.

Terima kasih banyak untuk seluruh rekan yang ada di blogroll dan sering menitip komentar dan saran di halaman Tentang Saya. Abah H. Nurdin, kaya apa? gagah kalo? hehehe…nang sampat datang kanda Taufik Arbain lawan Om Bambang Subiyakto, Eka BPost, Om Wajidi, kawan-kawan yang lain yang tidak sempat terundang, kami mohon maaf dan mohon doa restu.

gbrnkkwn.jpg

24 Tanggapan to “Anak Sultan Kawin”

  1. cakmoki said

    wah hebat. Kapan walimahannya pak, sudah lama kah ?
    Kalau berdandan foto kanan baju biru tidak kalah dengan Yang Dipertuan Agung Sultan Brunai.

    hehehe bisa aja cak moki ini..acaranya tanggal 8 aprill 2007

  2. HNurdinAPris-Jkt said

    ARUH KAWINNYA ANAK SULTAN

    Malihat foto aruh kawin Anak Sultan … abah taganang jua tahun 1972 … meski wayah itu basahaja banar pakaian adat Banjar nang dipakai (dominan warna kuning) … lain banar pang wan wayah ini (ada nang dominan warna biru, gemerlapan lagi) … nangkaya nang dipakai Anak Sultan wan isteri.

    Bujur jar Cak Moki, bahwa Anak Sultan talihat persis nangkaya Yang Dipertuan Agong Malaysia atau Yang Dipertuan Agung Sultan Brunai … (tentu saja … kita kan masih satu kawasan serumpun)

    Komentar abah :
    ” Uma-ai … kada takira …gagah nian, cantik nian, Anak Sultan beserta Isteri … dua sejoli … muha bacahaya pang habis batimung … kada lapas bapingkut … nangkaya pinang di balah kacip, … pas banar ”

    Selama blog Kerajaan Banjar ini ada, dan keberadaannya dijaga oleh Anak Sultan, … abah harap foto tersebut tetap ada jua, dan terdokumentasi dengan baik …

    Oh iya … abah handak jua mandangar kisah Anak Sultan … (maaf, seperti infotainment aja, tapi kada papa kalu … biar nang lain jua tahu dari tangan pertama), sebabnya Anak Sultan wayah ini sudah jadi idola … jadi selebritis di website gitu … punya blog nang penggemarnya banyak banar, bahkan penggemarnya ada nang bukan Banjar, dan bahkan ada jua dari negeri lain nun jauh di sana, tatakunannya adalah :

    1. Wayah napa Anak Sultan pertama kali … hehe … badapat wan isteri ?
    2. Badapatnya di kuliahan, di gawian, di pacangakan urang tuha ?
    3. Isteri asal mana, bubuhan banua kita jua (urang Banjar) ?

    Salam gasan isteri dan kulawarga sabarataan.

    hehehe..lengkap banar tatakunan abah H. Nurdin, ulun cubai jawab satu-satu
    1) ulun pertama kali batamuan di kota Banjarbaru, sekitar tahun 2003 an, tapi balum ada pang getar-getar cinta jar urang tu, pas sudah lawas kenal lawan rancak batamuan ditambah jodoh dari Allah akhirnya ada jua kembang cinta bersemi (hehehe puitis banar)
    2) badapatnya pas lagi sama-sama kuliah di Banjarbaru, ulun kuliah di teknik, isteri ulun kuliah di jurusan analis kesehatan.
    3) isteri ulun keturunan asli banjar, dari daerah Kandangan, bubuhan keluarganya banyak badiam di Kandangan.

    salam pian sudah ulun sampaikan, isteri ulun umpat jua mambaca ucapan selamat pian, terima kasih banyak jar inya.🙂

  3. Rayu suci said

    wah, keren banget blognya. sayangnya ulun bacanya kada sengaja pas handak ,mencari bahan gasan artikel ulun.
    seneng banget bisa ketemu anak Banjar yang bangga sekali dengan suku dan kebuadayaannya. beberapa mingggu terkahir saya memang pengen buat artikel yang mengangkat suku Banjar. supaya urang Banjar kada harat di kampung sorang haja. jadi kawa terkenal se-Indonesia. Ya kalo? hehe.
    tetep berkarya gasan urang banua ya, ka’Ersa. semoga suku kita bisa lebih maju dan mengemuka lagi. amiiin.

    amiiinn…jangan hilang semangat melestarikan budaya banjar…semakin banyak urang banjar yang ikut merapatkan barisan melestarikan budaya banjar…kita cintai warisan budaya nenek moyang bahari, kita jadikan salah satu identitas diri, supaya urang banjar jangan hanya namanya saja tetapi masih ada dan akan selalu ada budaya aslinya.

  4. HNurdinAPris-Jkt said

    Wayah abah handak mangirim komentar pada ” Anak Sultan Mohon Izin Satumat ” nang lalu, batin abah sudah berkata ” kirimi ja kado spesial untuk Anak Sultan (berupa lagu daerah Banjar), caranya … hancapi ulah site, … tampulu Anak Sultan ba aruh kawin ”

    Dengan maubahnya jadi format mp3 dari semula format piringan hitam antik(menggunakan program Audicity), abah dapat mangirim lagu tersebut malalui http://www.nurdinpris.multiply.com dan berhasil, sehingga lagu ” Bulihi ” dapat didangar Anak Sultan maupun urang lain nang handak jua mandangar.
    Pada salah satu baitnya ada babunyi :

    ” Hilir mudik ka Hulu Sungai … Bulihi bujang panjang rambutnya … ”

    Nah … Kandangan masuk wilayah Hulu Sungai jua kalu … jadi pas banar lah lirik lagunya … Alhamdulillah

    pas banar lagu hadiahnya…terima kasih banyak🙂

  5. Ari said

    Maa.. bungasnya bini pian! Untung banar pian ni! Pelaminannya awan baju adatnya warnanya modern banar lah, boleh jua pang…. Ulun kada kawa membari kado apa2 nah, tapi nang jelas ulun ucapakan Ruhui Rahayu, Semoga Tuntung Pandang!

  6. auma said

    Di Malaysia wayah basalam wan pengantin lelaki, ulun selalu bisik.

    ‘Tahniah, Selamat Pengantin Baru Jagalah isterimu baik-baik’

    Ucapan yang sama hagan pian

    Barelaan

    terima kasih🙂 berelaan jua

    • Cicit-Tukacil@Achil said

      Umai la Auma ikam ka siya jua lih… mang godak web urang… he he he

      Salam jua hagan “Pengantin”

      Murah rezeki, panjang umur.

      Ameen…

      Barelaan.

  7. Selamat nah ulun kada tahu, kada diundang pang. Salam muga tuntung pandang. Amin

    nah maka diundang, ulun sorang nang mengetik undangan gasan pian. kada sampai bisa, semalam tu kada tahu dititipkan lawan siapa oleh abah

  8. Ulun jua hanya balajar mambuka blog, utak atik HP eh tanyata kada sangaja jua mancari kata banjar & tanyata ada situs kerajaan banjar virtual..
    Salamat kepada penganten (biar telambat kada papa kalu?) & samuga bahagia salalu…
    Salam sayang hagan samua urang banjar..

  9. ita said

    Uma’i himung banar pas mambuka internert malihat ada kerajaan banjar. Rindu banan lawan kampung halaman. Taganang – ganang waktu ulun masih halus , sakolah kelas 2 sd . Salamat manampuh hidup baru lah …..

  10. Yeptirani said

    salam pak

    bagus banget blognya
    sayang sekali saya baru baca blog ini… padahal isinya bagus banget..

    kebetulan saya sedang mencari gambar untuk penata rias saya nanti kalo saya nikah..

    saya di banua urang… di sini gak ada yang tau seperti apa baju adat banjar, pelaminan banjar dll (kalo jawa, mereka tau) jadi saya hunting nyari gambar (yang close up) baju pengantin banjar,pelaminan, dan baju nananng dan galuh banjar)

    bapak punya gambarnya?

    nyarinya sih yang gak hanya dari depan, juga dari samping, belakang.. supaya gampang dicontoh penata riasnya..

    mohon maaf belum apa-apa sudah minta bantuan..

    terimakasih atas blognya..

    saya pikir saya sendiria di sini..
    saya pikir saya gak akan pernah lagi hidup dalam suasana banjar..
    tapi sekarang saya tau.. saya bisa jadi urang banjar selawasnya.. ^_^

  11. muhammad hendra saputera said

    Selamat menempuh hidup baru gasan mempelai keduanya, moga tuntung pandang, ruhui rahayu.. amien.. menjadi keluarga yang sakinah mawad’dah warrohmah.. amien..

    Maaf ulun lambat mabari ucapannya..😀 moga masih tetap di terima.

    amun kada salah pengantin biniannya urang kandangankah?? kandangannya di manalah?? ulun urang kandangan jua, mama parincahan, abah di pandai.

    Sekali lagi selamat untuk kedua mempelai.

  12. naff said

    buhan banjar ne dasar bungas-bungas. kada kalah tu pang lawan daerah yang lain.
    salam kenal
    http://www.kawasah.co.cc

  13. syaipullah said

    bini pian analis kesehatan kah??? AAK apa SMAK???
    Ulun ni SMAK lulusan tahun 2000. Siapa ngaran bini pian ?? siapa tahu kekawanan ulun

  14. syaipullah said

    Moga pian sekelluarga tuntung pandang, sakinah nawaddajh warohmah. Bahagia dunia akhirat

  15. Sultan Dedy Iskandar Muda said

    Assamuaikum Wr Wb
    Kepada Seluruh rakyat Kesultanan Samudra Pasai Dengan ini Saya akan Terus Berjuang Untuk Membangun Wilayah Sultan Samudra Pasai

    Sultan Dedy Iskandar Muda
    Pewaris Tata Kesultanan Samudra Pasai

  16. esche said

    hanyar aj telihat foto km kawin.
    mana foto anak km yg sdh lahir? sdh umur 4 bln kl. ky ap rasanya beisi anak🙂
    dari Urang Banjar Mandiri🙂

  17. hendra siliviliya said

    barang2 bakalahi,kalau jodoh kmna lagi,ampih mandi kelaut aja kale dikopi ganti

  18. dianabjr said

    selamat mudah2an tuntung pandang ruhui rahayu.kami urang banjar hidup dbanua urang d rumah sultan hamongkubuwono 30km dr merapi.

  19. dianabjr said

    selamat mudah2an tuntung pandang ruhui rahayu.kami urang banjar hidup dbanua urang d rumah sultan hamongkubuwono 30km dr merapi.kangen lawan kampung halaman buka blog pian kalinya ada gambar pangantin.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: